Ta opcja przywraca domyślny wygląd zakładek i kategorii

Reset

Lecznicza moc szałwi lekarskiej

Naturalne leczenie zawsze wychodzi ludziom na dobre. Warto wykorzystywać różnego rodzaju zioła i składniki, które w korzystny sposób pobudzają organizm, oraz niwelują szkody wywołane przez różne dolegliwości. Do takich niezastąpionych roślin należy szałwia. Jest to zioło, które przez setki lat uważano za lekarstwo nawet na cukrzycę i niepłodność. Już w czasach starożytnych wykorzystywano szałwię do wzmocnienia oraz niwelowania problemów żołądkowych.

Roślina ta występuje głównie w Basenie Morza Śródziemnego, Azji Mniejszej i Syrii. W Europie zaś można ją spotkać w krajach takich jak Hiszpania, Bułgaria, Włochy czy Grecja. W Polsce jest ona również uprawiania, lecz wymaga zapewnienia odpowiednich warunków, czyli dobrej gleby oraz odpowiednio ciepłych i nasłonecznionych miejsc. Za cenne i pożyteczne właściwości szałwii, odpowiada jej skład. Liczne badania wskazują na zawartość przydatnych olejków eterycznych (np. kamfory), garbników, flawonoidów, witamin A, C, B i PP w tejże roślinie.

Wyjątkowe działanie

Zastosowanie szałwii jest uniwersalne i wszechstronne. Wykorzystuje się ją powiem nie tylko na różne schorzenia, ale nadaje się również do stosowania wewnętrznego, jak i zewnętrznego na przykład do płukania i przemywania. Szałwia hamuje rozmnażanie się bakterii Gram – dodatnich oraz Gram – ujemnych (nawet tych, które są odporne na antybiotyki), jednocześnie niszcząc różnorakie grzyby i wirusy. Dlatego też jej zbawienne działanie wykorzystuje się przy infekcjach narządów rodnych kobiet. Szałwia niweluje również kiepski stan dziąseł, przejawiający się w różnego rodzaju zapaleniach oraz problemy przyzębia np. podczas pojawienia się pleśniawki. Jej działanie dotyczy również dróg oddechowych, a przede wszystkim gardła oraz krtani. Niweluje więc takie dolegliwości jak angina czy chrypka. Dzięki systematycznym piciu naparów z szałwii można pozbyć się również trądziku oraz łojotoku skóry. W ten sposób możemy również pozbyć się kłopotów z jamą ustną, czyli niwelować na przykład nieświeży oddech. Napar z szałwii pomocny jest również w formie okładów przy trudno gojących się ranach, typu wrzody i zmiany żylakowe. Olejek z ekstraktem tej rośliny można także wcierać w skórę głowy podczas odczuwania bólu oraz depresji, ponieważ dzięki swojemu aromatowi złagodzi dyskomfort oraz poprawi samopoczucie. Oprócz tego szałwia znakomicie łagodzi miejscowy obrzęk i swędzenie po ukąszeniu różnego rodzaju owadów. To zioło można również stosować doustnie, dzięki czemu polepszy się trawienie oraz stargane nerwy zostaną złagodzone. Napar z szałwii pomocny jest również w leczeniu nieżytów i stanów zapalnych przewodu pokarmowego. Działa nie tyko ściągająco, ale także hamuje nawet niewielkie i drobne krwawienia z naczyń włosowatych. Szałwia ma również podobne właściwości do kminku. Tak jak on, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, ułatwiając i usprawniając trawienie. Jest to bardzo przydatna cecha dla ludzi będących na diecie. Wykorzystywanie tego rodzaju ziół, jest bowiem znakomitym rozwiązaniem, kiedy pragniemy zgubić kilka zbędnych kilogramów. Dzięki szałwii jest lepsze trawienie, co usprawnia metabolizm, a więc szybsze spalanie kalorii. Wskazane jest więc stosowanie takich przypraw w swojej codziennej diecie. Oprócz tego, warto ją też stosować przy bolesnych skurczach jelit oraz wzdęciach, ponieważ łagodzi te objawy i chroni przed ich nawrotami. W skład tej niezwykłej rośliny wchodzą substancje estrogenne i przeciwpotne, dlatego też szałwia świetnie sprawdza się także w stanach nadmiernej potliwości. Łagodzi ona bowiem uciążliwe i kłopotliwe zlewne poty w okresie menopauzy, gdzie efekt jest odczuwalny nawet po trzech godzinach i utrzymujący się przez długi czas. Roślina ta jest także zalecana przy chorobach gorączkowych, ponieważ dzięki niej o wiele łatwiej jest zbić wysoką temperaturę ciała. Ponadto pomaga również w schorzenia związane z tarczycą. Nawet w stanach nerwicowych dobrze jest mieć przy sobie szałwię i przyrządzić z niej napar, ponieważ działa on uspokajająco i rozluźniająco. Oprócz tego w badaniach potwierdzono, iż wykorzystywanie tego zioła obniża lekko poziom cukru we krwi, co pomaga w leczeniu początkowych stadiów cukrzycy. Jednakże ma ona w tym przypadku tylko działanie wspomagające, a nie całkowicie niwelujące chorobę, dlatego warto o tym pamiętać. Właściwości szałwii opierają się również w dużej mierze na działaniu grzybobójczym, przeciwbakteryjnym oraz odkażającym.

Napar ma moc

Z szałwii można uzyskać napary na różne dolegliwości i schorzenia. W zależności od rodzaju potrzeby napary stosuje się miejscowo lub doustnie. Jednak w każdej formie dzięki uwolnieniu swoistych i dobroczynnych substancji, łatwo można pozbyć się niechcianych przypadłości i chorób.

  • Do picia oraz płukania jamy ustnej

Do garnuszka należy wrzucić 4g suszonych liści i zalać szklanką wrzątku. Następnie wywar odstaw pod przykryciem na dziesięć minut. Jednakże naparu nie można pić zbyt długi czas, ponieważ może wywołać on różne skutki uboczne, takie jak odczuwanie mdłości lub wymioty.

  • Przeciwgrzybiczna kąpiel dla zmęczonych stóp

Aby sporządzić taką łagodną mieszankę, należy wsypać do miski 4 lub 5 łyżeczek suszonych liści. Następnie trzeba je zalać 1,5 – 2 litrami gorącej wody. Następnie musisz odczekać aż ostygnie i zanurzyć w takim naparze stopy na około piętnaście minut.

  • Kompres na rany

Kiedy zmagamy się z jakąś dokuczliwą i bolesną raną, można wykorzystać okłady z tego zioła. Należy wtedy dwie łyżki szałwii zaparzyć dziesięć minut w połowie szklanki wrzątku. Następnie napar trzeba odcedzić a kiedy przestygnie, zamocz w nim gazę. Taki kompres przykładaj kilka razy dziennie na chore miejsce przez około dziesięć lub piętnaście minut.

Uniwersalne zastosowanie

Szałwia to zioło na tyle wielofunkcyjne, że nie opiera się tylko na leczeniu różnych dolegliwości i chorób. Na stosowaniu zewnętrznym i wewnętrznym nie kończy się forma wykorzystywania owej rośliny. Lekko cierpki posmak liści szałwii wzbogaca bowiem aromat dań mięsnych, a przede wszystkim pieczeni, pasztetów, gołąbków oraz zrazów. Warto dorzucić niewielką ilość suszonych siół do ciężkostrawnej wieprzowiny, pieczonej kaczki oraz gęsi. Szałwia w kuchni może również zniwelować nieprzyjemny, brzydki zapach, chociażby po gotowaniu kapusty.

Oprócz niwelowania uciążliwych przypadłości oraz wzbogacaniu smaku potraw, roślina ta ma również właściwości wspomagające urodę. Szałwia służy bowiem do delikatnego i łagodnego oczyszczania skóry. Ponadto skutecznie dezynfekuje naskórek oraz ściąga rozszerzone pory. Wyciąg z szałwii wykorzystywany jest również do zabiegów pielęgnacyjnych na twarzy. Oprócz tego, kiedy pragniemy mieć lekko ciemniejsze włosy, wystarczy systematycznie i regularnie delikatnie płukać je tym ziołem po umyciu. Przy wykorzystywaniu płukanek z szałwii do systematycznej pielęgnacji swojej fryzury możemy też pozbyć się łupieżu oraz ich częstego przetłuszczania się.

Obecnie w bardzo wielu aptekach znaleźć można różne wygodne w zastosowaniu produkty z szałwii, takie jak olejki do stosowania miejscowego, herbatki z suszonych ziół oraz tabletki i cukierki do ssania z prozdrowotnych ekstraktem. Ta ostatnia forma jako pastylki w formie doustnej są bardzo przydatne w zwalczaniu problemów z gardłem. Dzięki cennym właściwościom szałwii, poprawiają one bowiem funkcjonowanie całej krtani, odświeżają śluzówkę jamy ustnej i górnych dróg oddechowych. Oprócz tego, ssanie pięciu takich cukierków pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Wykorzystując naturę można więc łatwo uporać się z dolegliwościami gardłowymi.

No related posts.

Dodaj komentarz

You must be logged in aby dodać komentarz.